Toužíte po čtyřkolce? Vyberte si správně.

Na internetu je dost obchodů, ve kterých si můžete svoji vysněnou čtyřkolku pořídit. Asi budete vybírat podle ceny, značky, ale zvažujte i účel, pro který ji budete používat. Existuje několik kategorií:

 

        užitkové

        nákladní

        sportovní

        dětské

 dětské čtyřkolky

Užitkové čtyřkolky vám pomohou s těžkou prací. Je vhodné, aby měly pohon všech čtyř kol, protože se často pohybují v náročném terénu. Budou vám opravdu zdatnými pomocníky při rozličných činnostech, protože k nim lze připojit různá přídavná zařízení: zametací kartáč, sběrač listí, kultivátor, postřikovač, orací pluh, vyorávač brambor… V zimě se nemusíte obávat sněhové nadílky, protože stačí vyměnit kola za sněžné pásy, připojit radlici nebo sněhovou frézu a zdoláte jakoukoli kalamitu.

 

Nákladní čtyřkolky se liší od užitkových svým vzhledem. Na první pohled připomínají spíše terénní auto. Nemají řídítka, ale volant, přibylo sedadlo pro spolujezdce a posádku chrání masivní trubková konstrukce, podobná kabině vozidla. V zadní části čtyřkolky je sklopná korba, na které lze převážet náklad. Pokud ale potřebujete převézt větší náklad, můžete si pořídit ještě přívěsný vozík. Většinou se pohybují v těžkém terénu, např. v lese, a proto je nutností pohon všech čtyř kol.

čtyřkolka užitková

Sportovní čtyřkolky nepoužívejte na práci. Jsou zkonstruovány pro závodění a výlety do přírody, kde se však vyhněte náročným terénům. Oproti pracovním čtyřkolkám jsou lehčí a mají pohon pouze zadních kol.

 

Dětské čtyřkolky se vyrábějí v několika kategoriích podle toho, kolik let je budoucímu uživateli. Může v ní jezdit už váš tříletý hošík nebo holčička. Až uvidí, jak se proháníte ve své „dospělácké“ mašině, určitě vás bude chtít brzy následovat. Pro nejmenší děti se vyrábějí čtyřkolky s elektrickým motorem, které jedou rychlostí maximálně 20 km/hod. Modely se spalovacím motorem lze pořídit dětem od šesti let. Tito řidiči už sviští rychlostí až 50 km/hod.

 

Při výběru čtyřkolky se zajímejte i o její výkon. Je to důležitá veličina, na které záleží, jak kvalitním parťákem pro vás tento stroj bude.